Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Είχα μια συζήτηση το πρωί με τον Θοδωρή Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Συμφωνήσαμε στο εξής: το πρόγραμμα του Μνημονίου ελάχιστα εφαρμόζεται με αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά μεγέθη να εμφανίζουν σοβαρή απόκλιση από τους στόχους.

Η λογική κατάληξη του συλλογισμού είναι ότι δεν είναι το πρόγραμμα προσαρμογής η καλύτερη (προφανώς ούτε η μοναδική) εξήγηση για την κατάσταση της οικονομίας, δηλαδή την ύφεση που επιμένει.

Κάποιοι ζητήσατε να δείτε τους αριθμούς για την (κακή) εκτέλεση του προϋπολογισμού. Κάποιοι άλλοι αμφισβητείτε το συμπέρασμα που έβγαλα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα οι αριθμοί.

Τα ποσά είναι σε δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ετήσιος στόχος είναι εκείνος που είχε θέσει ο προϋπολισμός και για το τρέχον έτος ο αναθεωρημένος (προς το χαλαρότερον) από το Μεσοπρόθεσμο. Κάλυψη είναι η αναλογία στο έτος από το γνωστό ήδη Επτάμηνο.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς τα ακόλουθα:

1. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είχε υπολογιστεί να είναι το 2011 μικρότερο κατά 800+ εκατ. ευρώ ή -4% σε σύγκριση με το 2010. Όχι τίποτε ιδιαίτερα μεγάλο. Αντ’ αυτού, μέχρι στιγμής, το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο κατά 25%.

2. Οι δαπάνες (πριν από τόκους) έχουν αυξηθεί με ρυθμό 5% ή κατά 1,5 δισ. ενώ για ολόκληρο το έτος είχε προβλεφθεί αύξηση κατά 2% ή 1 δισ. ευρώ.

3. Τα έσοδα (καθαρά) είναι μικρότερα κατά 7%, όταν για ολόκληρο το έτος έχει προβλεφθεί η αύξησή τους κατά 6%. Αν τίποτε δεν αλλάξει, οδηγούμαστε σε υστέρηση εσόδων κατά 5 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ.

Και τώρα το συμπέρασμα. Εύκολα κατανοεί κανείς ότι δεν μπορεί να «φταίει» το πρόγραμμα προσαρμογής (το «Μνημόνιο») για την ύφεση, όταν όσα προβλέπει το Μνημόνιο, δεν έχουν εφαρμοστεί. Το κράτος απορροφά το 2011 από την οικονομία μικρότερο ποσό σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα έτη. Έχει δαπανήσει, στους επτά μήνες, περισσότερα από το 2010 και το 2008.

Αλλού, επομένως, πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι της μείωσης του ΑΕΠ. Όταν, βεβαίως, η Στατιστική μας ξεκαθαρίσει με τρόπο που θα μπορούσαμε να την εμπιστευθούμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.


ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

0 σχόλια:

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Από το Blogger.