Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012
Μια είδηση που εκφεύγει απο τη στενή καθημερινότητά μας, αλλά μας επηρρεάζει περισσότερο απ όσο φανταζόμαστε...
Αυτές τις ημέρες, στο Αμερικανικό κογκρέσο έρχεται προς ψήφιση δύο νομοσχέδια που -λόγω της παγκοσμιοποιημένης διαδικτυακής κοινότητας, θα μας επηρρεάσουν όλους. Το SOPA (Stop Online Piracy Act),το οποίο έχει ως στόχο τη ρύθμιση και τον καθορισμό των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο ,με την καταπολέμηση της "πειρατείας" και των προϊόντων ελεύθερων πνευματικών δικαιωμάτων, και το PIPA (Protect IP Act) με στόχο την άρση της προσωπικής ανωνυμίας στο διαδίκτυο.
Όπως ήταν φυσικό, και οι δυο αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αποτέλεσαν στόχο έντονης διαμαρτυρίας από κοινωνικά δίκτυα, ιστοτόπους και διαδικτυακά fora. Η πολύ γνωστή ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ,έκλεισε για 24 ώρες, ενώ και στο Google αναρτήθηκε μια επιστολή διαμαρτυρίας.
Οι συγκεκριμένοι νόμοι, παρουσιάζουν επικίνδυνες ασάφειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αναλογικότητα των μεθόδων τους, καθώς θα δίδεται στο κράτος η αρμοδιότητα ,χωρίς ιδιαίτερες εγγυήσεις, να επιβάλλει στις εταιρείες-παρόχους και σε μηχανές αναζήτησης ,να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που απλώς φέρονται να παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι ένα επικίνδυνο πισογύρισμα σε λογοκριτικές πρακτικές, που, πέρα απο τη δημιουργία μιας επιπρόσθετης γραφειοκρατίας, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς επίσης θα επηρρεάσει αρνητικά την ελευθερία της έκφρασης, της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το διαδίκτυο οφείλει να αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γνώσης και προϊόντων τέχνης, χωρίς τον έλεγχο και τον κρατικό καταναγκασμό απο την μια, με σεβασμό και ορθολογική και τελολογική επανεξέταση των ενοοιών της διαδικτυακής ανωνυμίας και της προστασίας της πνευματικής δημιουργίας.

0 σχόλια:

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Από το Blogger.