Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


του Γιώργου Τσίνα

Ομολογουμένως μέσα στην καθημερινή ανασφάλεια και δυστυχία που βιώνουμε, οι κραυγές επανάστασης και «δήθεν» εθνικής αντίστασης που αρθρώνονται από κάποιους (πολιτικούς, επιστήμονες και πολίτες)  προσφέρονται για ψυχανάλυση καθώς κανείς με σιγουριά δε μπορεί να πει αν προκαλούν το γέλιο ή το κλάμα.
Έτυχε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, να ρίξω μια προσεκτική ματιά στα blogs και στα portals των εφημερίδων διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών και τις αναρτήσεις επισκεπτών καθώς επίσης και στα κοινωνικά δίκτυα, εξετάζοντας με προσοχή τα status και τα tweets των χρηστών.
Ο εθνικός παροξυσμός λοιπόν, στο μεγαλείο του! Μέσα στα σπλάχνα του θυμωμένου και οργισμένου έλληνα, που «θέλει να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», ξυπνά ο κλέφτης και ο αρματολός του 1821, η μορφή του κατάκοπου φαντάρου του έπους του 40 και ο αντάρτης τους ΕΛΑΣ, που μάχεται να διώξει το ξενόφερτο αγγλοαμερικανικό κατεστημένο του ιμπεριαλισμού και τους καπιταλισμού. Σουρεάλ στιγμές.
Αποτέλεσμα: Ένα περίεργο συναίσθημα. Από τη μία γέλιο με τις ασυνάρτητες φωνές που καλούν «της γης τους κολασμένους» σε νέα Δεκεμβριανά για την προάσπιση της «Πατρίδας της Θρησκείας και της Οικογένειας», (;) από την άλλη κατάθλιψη, για το τι γίνεται και το πώς αντιλαμβάνεται την απογοητευτική  πραγματικότητα μερίδα πολιτών.
Γραφικές φωνές που ξεκινούν από το απόλυτο και ελληναράδικο μαγκίτικο «Να χρεοκοπήσουμε ρε» μέχρι πιο εθνοσωτήριες φωνές, βγαλμένες απ των ελλήνων τα ιερά που καταλήγουν σε clips με τον υπερπατριώτη, Κώστα Πρέκα, να φωνάζει «ελάτε να τα πάρετε», μπερδεμένο βέβαια με σκηνές από τους 300 και το Gerard Buttler να παρεμβαίνει και να το λέει και αγγλιστί «come and get them». Πάντα βέβαια, γραμμένα στο σύγχρονο ελληνικό λεξιλόγιο, τα greeklish.
Ο λαϊκισμός της πλατείας σε έξαρση! Βέβαια, εφόσον πουλάει αυτό, εφόσον μυρίζει αίμα,  έπρεπε να ανατροφοδοτηθεί αυτή η αντίληψη και οι masters του είδους, λαϊκιστές πολιτικοί, επικίνδυνοι και ανεύθυνοι μπαταχτσήδες,  ανέλαβαν δράση υψώνοντας σημαίες και λάβαρα μάχης και αντίστασης.
Η σύγχυση στον κόσμο αυξάνεται. Από τη μία οι πολλές, οργανωμένες και ανεύθυνες ρητορείες κάθε Καζά(να)κη και κάθε Καμμένου, όνομα και πράγμα, που  αναλύουν τα οφέλη της χρεοκοπίας, μιλώντας για επιστροφή στη δραχμή, αγνοώντας όμως πως  αυτό ισοδυναμεί με τα χρεοκοπημένα όνειρα, οι πολιτικοί ταγοί και συγκυβερνώντες που πλειοδοτούν σε λαϊκισμό και δημαγωγία με ατάκες καφενείου και μεγάλα λόγια περί μαχών, που εξαντλούνται όμως στο show της κάμερας.
Από την άλλη, λίγες σκόρπιες, αδύναμες μεταρρυθμιστικές και υπεύθυνες φωνές  που θύματα της πολυδιάσπασης και των σημείων των καιρών, περιορίζονται στις διαπιστώσεις.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, τι νόημα έβγαλε όμως ο έλληνας; Καραντζαφέρης: «Δε θα επιτρέψω…». Σαμαράς: «Δίνω τη μάχη για …». Παπανδρέου «Συγκαλώ έκτακτο πολιτικό συμβούλιο…» και τέλος η αλήθεια. Παπαδήμος: «Συμφωνήσαμε στα βασικά σημεία…». Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Σώθηκε λέει, ο 13ος και 14ος μισθός αλλά θα μειωθεί το εισόδημα των πολιτών κατά 20%. Ποιός νομίζεται ότι σας πιστεύει; Αν ήταν να παραμείνει σταθερό το πενιχρό εισόδημα μας, ας δίνατε τη μάχη για να αποφύγετε αυτό. Αλλά επιτύχατε τάχα τον επικοινωνιακό σας άθλο, που συμφωνημένος από πριν ήταν. Έτσι, για να δικαιολογηθείτε στα κομματικά σας ακροατήρια και να κάνετε πιο εντυπωσιακή την κολοτούμπα σας, λέγοντας πως η καθοριστική συμμετοχή σας απέτρεψε την καταστροφή. 
Ποιος σας είπε πως επιτύχατε κύριοι; Επιλέξατε να συναντηθείτε για την κρισιμότερη διαπραγμάτευση μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο την τελευταία μέρα, ενώ είχατε μια εβδομάδα που θα έπρεπε να είστε όλοι μαζί κάθε μέρα και να επιμένετε, δίνοντας το μήνυμα της σύμπνοιας και της ομόνοιας του ελληνικού λαού. Της σύνθεσης και της συνεννόησης. Αντί γι αυτό, τι κάνατε; Αποφεύγατε τις ευθύνες σας και κρυβόσασταν πίσω από τον κ. Παπαδήμο.
Καημένη χώρα, έτυχε να «διαπραγματεύονται» για σένα, άνθρωποι που το μόνο που σκέπτονται είναι να πάρει ο ένας την καρέκλα του άλλου.
Θα μου πείτε, δηλαδή και τι θες να κάνουμε; Να κάτσουμε στον καναπέ και να πούμε ευχαριστώ σε αυτούς που μιλούν για επιτρόπους και επιστασίες; ΌΧΙ. Σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, και εδώ θα συμφωνήσω με τους υπερπατριώτες, είμαστε έλληνες και στους έλληνες δεν ταιριάζει η υποταγή. Την αντιλαμβάνομαι διαφορετικά όμως. Αντί για τη στείρα αντίδραση, επιλέγω τη δημιουργική ανάταξη, τον καταλογισμό των λαθών μας και τη ανατροπή των εσφαλμένων αντιλήψεων του παρελθόντος.
Ξέρεις τι θα θελα από σένα ρε μεγάλε που φωνάζεις και με καλείς να βγούμε στο δρόμο; Να με καλέσεις να φωνάξουμε μαζί, να σταματήσουν κάποιοι να βγαίνουν σε σύνταξη στα 52 στις ΔΕΚΟ και να έχουν πλήρη ασφάλιση χωρίς να έχουν πληρώσει ανάλογες εισφορές. Θα ήθελα να με καλέσεις να βγούμε μαζί να φωνάξουμε να αποκρατικοποιηθεί ο ΟΣΕ, που καθημερινά μας φορτώνει ελλείμματα και χρέη, θα ήθελα να με καλέσεις να φωνάξουμε κόντρα στο λαϊκισμό της δραχμής που σημαίνει πως θα καταντήσουμε μια τριτοκοσμική, στην ουσία και όχι στα λόγια, χώρα. Θα ήθελα να με καλέσεις να βγούμε στο δρόμο και να φωνάξουμε για τα λαμόγια που παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις ΔΕΚΟ με απολυτήριο Δημοτικού, ενώ η γενιά μας δε ξέρει αν θα έχει δουλειά αύριο. Ξέρεις τι θα ήθελα; Να μου πεις έλα να πάμε έξω από τη Βουλή, δύο εκατομμύρια άνθρωποι και να φωνάξουμε! Ξυπνήστε! Προχωρήστε μεταρρυθμίσεις και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να έχω μέλλον στον τόπο μου. Να φωνάξουμε να καταλάβουν πω είναι απαράδεκτο την τελευταία μέρα να συναντιούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ μια εβδομάδα αρκούνται σε διαρροές και στρατηγικές σκοπιμότητες.  Βγες στο δρόμο, κάνε like και retweet, τις φωνές που σε καλούν να επιλέξεις το δρόμο της υπευθυνότητας και όχι του λαϊκισμού. Και επιτέλους, μην εξαντλείς τη μαγκιά σου σε κραυγές και μην αρνείσαι να αναγνωρίσεις πως ο μεγάλος εχθρός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και η τάση μας να μην αλλάξει τίποτα.
Μέχρι, να καταλάβεις λοιπόν που μας οδηγούν οι ανοησίες σου και ποιά συμφέροντα άθελα σου εξυπηρετείς, όταν μιλάς για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ,  αυτά των βολεμένων, εκείνων που θέλουν να πτωχεύσουμε για να σε αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας, σώπασε. Άθελα σου μεγάλε, υπηρετείς  τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών. Γι αυτό άλλαξε ρότα!
Ψάξε πίσω από τα ψιλά γράμματα και τα λόγια του δημοσιογραφικού κατεστημένου και εξέτασε πως θα ήταν η ζωή σου σε μια χρεοκοπημένη κοινωνία, με χρεοκοπημένα όνειρα, μηδενικές ευκαιρίες και μέλλον από το παρελθόν. Αν σ αρέσει μαγκιά σου, αλλά συγγνώμη επέτρεψε μας να μην πάρουμε.

   

LIBERTADORES






0 σχόλια:

Αναγνώστες

Προτάσεις ιστοσελίδων

Από το Blogger.